Ποιότητα Εργασιακού Περιβάλλοντος
Οι πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά την μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, την αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις κ.λπ. επιβάλλουν να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος.
Είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη των Επιχειρήσεων και της Οικονομίας, η ανάπτυξη των εργαζομένων. Δυστυχώς μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί υπερβολικοί πόροι γι’ αυτό χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, γιατί απλούστατα η διαχείρισή τους έγινε χωρίς κανένα συγκεκριμένο σχέδιο και σε λάθος κατευθύνσεις.
Εμείς στην Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων πιστεύουμε ότι μία από τις κυριότερες προϋποθέσεις της ουσιαστικής ανάπτυξης της οικονομίας μας, είναι η σταδιακή δημιουργία και ανάπτυξη ενός θετικού εργασιακού περιβάλλοντος στη χώρα μας.
Ζούμε σε μια εποχή που τα προϊόντα και οι υπηρεσίες έχουν τόσες πολλές ομοιότητες μεταξύ τους και ο κύκλος ζωής τους γίνεται σταδιακά όλο και πιο μικρός, που η ουσιαστική προστιθέμενη αξία παίζει, και θα παίζει και στο μέλλον, πολύ πιο καίριο ρόλο στην ανάπτυξη, τόσο των προϊόντων, όσο και των υπηρεσιών.
Υπό την έννοια αυτή, λοιπόν, ο ρόλος του ανθρώπου, τόσο στην ερευνητική, όσο και στην παραγωγική και διανεμητική διαδικασία, γίνεται συνεχώς σοβαρότερος. Δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις του μέλλοντος πλέον, όταν δεν έχουμε φροντίσει να δημιουργήσουμε εκείνο το εργασιακό περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη.
Τα κύρια συστατικά του περιβάλλοντος αυτού, είναι:
- Η κατανόηση του ρόλου ενός εκάστου που ασχολείται με τις ανωτέρω διαδικασίες (έρευνα, παραγωγή, διάθεση).
- Η κατανόηση των υποχρεώσεων και των απαιτήσεων όλων των μερών που ασχολούνται με αυτή τη διαδικασία (εργαζόμενοι, εργοδότες, κράτος).
- Η κατανόηση των εννοιών αποτελεσματικότητα, υπευθυνότητα, ανταγωνιστικότητα, συμμετοχή, ομαδικότητα.
- Ο ρόλος των Κοινωνικών Εταίρων και όλων των θεσμικών παραγόντων στη δημιουργία ενός τέτοιου πλαισίου. Για παράδειγμα, στη Μεγάλη Βρετανία, η πιστοποίηση Investors in People, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη πιστοποίηση επιχειρήσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη μέσω ενός ισορροπημένου εργασιακού περιβάλλοντος, γίνεται με τη συνεργασία των αντιστοίχων Κοινωνικών Εταίρων, που εκπροσωπούν τόσο τους εργαζόμενους, όσο και την εργοδοσία.
- Η ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών συνεχούς μάθησης (life long learning), που είναι απαραίτητο συστατικό για τη βελτίωση της γνώσης και των δεξιοτήτων των εργαζόμενων.
- Η αποφυγή αποκλεισμών σε ομάδες του πληθυσμού στην προσπάθεια αυτή.
- Η ανάπτυξη εφεδρειών εργαζομένων (νέοι εργαζόμενοι) μέσω ειδικών προγραμμάτων ένταξής τους στις ανωτέρω διαδικασίες.
- Η ύπαρξη διαφάνειας και όχι μικροπολιτικών, που οδηγούν σε τριβές.
Έτσι, λοιπόν, η ΕΕΔΕ, προτείνει:
- Συμφωνία μεταξύ Κράτους, Κοινωνικών Εταίρων και Θεσμικών Φορέων για τη δημιουργία όλων των προϋποθέσεων, οι οποίες απαιτούνται για τη δημιουργία ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
- Δημιουργία ενός, κοινώς αποδεκτού, πλαισίου υποχρεώσεων και απαιτήσεων από τους εργαζόμενους, τους εργοδότες και το κράτος. Η Χάρτα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) είναι μια σωστή βάση, από την οποία μπορούν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις.
- Υιοθέτηση Μοντέλων Πιστοποίησης, όπως το αντίστοιχο της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο θα οδηγήσει σταδιακά στην ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης νοοτροπίας με προσανατολισμό στην ανάπτυξη.
- Συνεχή βελτίωση του επιπέδου γνώσης των εργαζόμενων, με ουσιαστικά κίνητρα προς τις επιχειρήσεις για αυτό (π.χ. δυνατότητα παγιοποίησης των επενδύσεων που γίνονται για την επιμόρφωση του προσωπικού των επιχειρήσεων).
- Ύπαρξη κινήτρων, όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των εργαζομένων.
- Δημιουργία κινήτρων για τις επιχειρήσεις με καλό εργασιακό περιβάλλον και σύστημα αντικινήτρων για εκείνες με κακό εργασιακό περιβάλλον.
- Καμπάνια επικοινωνίας των ανωτέρω, από όλους τους φορείς, ώστε σταδιακά να γίνουν κτήμα όλων των εμπλεκομένων.
- Όσον αφορά τον δημόσιο τομέα, ύπαρξη κοινού μισθολογίου, δημιουργία ερευνών που θα αφορούν στη σωστή εξυπηρέτηση του κοινού και πλάνο κινήτρων, απόλυτα συνδεδεμένο με τις πιο πάνω έρευνες.
Η σταδιακή βελτίωση του εργασιακού κλίματος στη χώρα μας και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας όλων των παραγόντων που εμπλέκονται, θα βελτιώσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα, τόσο των επιχειρήσεων, όσο και της ελληνικής οικονομίας.